torstai 5. huhtikuuta 2012

Muutos on kirosana

Tämä on aina yhtä sykähdyttävä, vaikken muutoin kyseistä viihdettä niin fanitakaan. Taitaapi tämä lajike talvehtia ihan kotimaassa, kun näihin törmää ympäri vuoden...

Tässä maassa ei ole taatusti vedetty läpi yhtäkään muutoskoulusta, jossa ei olisi Kotterin hengessä peräänkuulutettu johtamisen tärkeyttä, koko henkilöstön sitoutumista yhteiseen päämäärän ja sitä, ettei asioista voi puhua liikaa (=tiedottaminen)...

Äitiysloman huvituksena olen saanut kuulla otteita eräästä organisaatiosta, jossa muutosvoimat jylläävät oikein perusteellisesti ja Kotteria on taas tulkittu vapaasti:
  1. Muutosten kiireellisyyden ja välttämättömyyden tähdentäminen = Äkkiarvaamatta organisaation yhdelle yksikölle ilmoitetaan tätä koskevasta jätti-investoinnista ja kaikkien tehtävien uudelleen organisoinnista. 
  2. Ohjaavan tiimin perustaminen = Lähiesimiehet huolehtii asiat kuntoon, vaimentaa vastaväitteet ja puhdistaa ilmapiirin
  3. Vision ja strategian laatiminen = Visioidaan kaikesta maan ja taivaan väliltä. Tämän muutoksen jälkeen maailma pelastuu.
  4. Muutosvisiosta viestiminen = Jokainen organisaation jäsen siivoojan alihankkijan sijaisesta lähtien kutsutaan joka ainoaan muutosta vähänkin sivuavaan palaveriin, mietintöön ja kokoukseen.
  5. Henkilöstön valtuuttaminen vision mukaiseen toimintaan = Jokainen saa vapaasti arvostella kaikkea mikä jollain tavalla koskettaa muutosta, myös toisten työstä suoriutumista.  Työpaikat testamentataan kavereille, muita puukotetaan surutta selkään.
  6. Lyhyen aikavälin onnistumisten varmistaminen = Kaikki alunperin hyvätkin ideat repostellaan kahvipöydässä.
  7. Parannusten vakiinnuttaminen ja uusien muutosten toteuttaminen = Kaikki hyvältä kuulostavat toimintatavat otetaan suoraan käytäntöön ja aletaan keksiä myös muutoksen ulkopuolelta paljon kehitettävää.
  8. Uusien toimintatapojen juurruttaminen yrityskulttuuriin = "Tämä uusi, avoin ilmapiiri on mahtava." Voi rauhassa jauhaa paskaa ruoka suussa ruokatunnilla. 
Pitäisikö asioista alkaa vihdoin puhua niiden oikeilla nimillä? Ei olisi mitään kaikkivoipaiselta kuulostavia "muutosprojekteja", vaan "Heikkiä, Tarjaa ja Pertsaa uhkaavan lomautuksen toimeenpano sekä uuden tulostimen hankintaa koskeva päätösmenettely."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti